Erinomainen narsistimittari

Kun kohtelemme toisiamme siten kuin itseämme haluaisimme kohdeltavan, meillä kaikilla on hyvät oltavat.

Narsistin kanssa voimme unohtaa normaalin elämän pelisäännöt. Narsisti ei niitä kunnioita, vaikka toisilta kunnioitusta – jopa palvontaa – odottaakin.

Kiltti ja narsisti ovat kuin magneetin plussa ja miinus: narsisti vetää kilttiä puoleensa.

  • Varsin usein liika kiltteys ja alistaminen/alistuminen kulkevat käsi kädessä. Alistettu ja alistunut kiltti on narsistin kanssa tutussa roolissa.
  • Varsin usein alistettu ja alistunut kiltti tekee virhearvion: Narsisti tuntuu hänestä voimakkaalta, armoitetulta johtajalta, jonka kaltaista hän seuraa ja ihailee.

Jos pysähdymme tarkemmin tarkastelemaan narsistista ”armoitettua johtajuutta”, huomaamme asioita, jotka puhuvat totuudellista kieltä siitä, että NARSISTI EI OLE RAKENTAVA JOHTAJA.

Hajota ja hallitse -johtajuus

Havaitset ”armoitetun johtajan” hedelmän kysymällä kysymyksiä:

  • Onko hänellä suosikkeja ja inhokkeja? Suosikit ovat hänen lellilapsiaan ja inhokit niitä, joita hän joko näkyvästi tai piilossa vihaa. Lellilapsille narsisti antaa etuisuuksia – ja inhokeilta hän evää asioita usein enempää perustelmatta. Onnistuessaan strategiassaan hän saa seuraajansa kilpailemaan suosiostaan, mikä on tiimin, yrityksen, seurakunnan, perheen, tms. kannalta erittäin epäsuotuisa tilanne.
  • Panttaako hän tietoa tai antaako tiedon sirpaleisena eri tahoille? Tiedon panttaaminen ja tiedon sirpaleisuus vaikeuttaa tilanteen hahmottamista ja myös käytännön työtä/elämä tiimissä, yrityksessä, seurakunnassa tai perheessä. Kaikki elävät ikään kuin eri todellisuuksissa saamansa työn edellytysten ja infoormaation varassa.

Vastauksen kysymyksiin saat seuraamalla avoimin silmin ja korvin ympäristöäsi ja jututtamalla ihmisiä. Usein narsistin narussa olevat ihmiset ovat autuaan tietämättömiä mekanismeista, jotka toimivat heidän ympärillään. Narsisti on huippu pitämään runsaasti naruja hyppysissään ja ohjailemaan ihmisiä ympärillään haluamaansa suuntaan.

Miten ”armoitettu johtaja” suhtautuu kritiikkiin?

Narsistin paljastaa helposti hänen reaktionsa kritiikkiin.

Narsisti ei kestä kritiikkiä

Kritiikin edessä hän joko suivaantuu silminnähtävästi tai kostaa salakavalasti sen mukaan, mitä narsismin sorppaa hän edustaa ja sen mukaan, mikä hänen tilannesilmänsä mukaan on parasta.

Narsisti vierittää syyn jonkun muun päälle

Narsistille ominaista on se, että hän ei näe syytä itsessään. Hän vierittää syyn jonkun muun päälle. – Usein ennen kuin asiat ovat menneet päälaelleen, hän on varmistanut taustansa niin, että joku muu on vastuussa asiasta.

Liukas kuin saippua

Narsistia on vaikea narauttaa mistään. Hän onnistuu puhumaan itsensä ulos tilanteesta kuin tilanteesta tai hän järjestää jonkun muun puhumaan puolestaan. Luonteenomaista narsistille on se, että hän puhuu asiat niin, että kaikki kääntyy hänen parhaakseen.

  • Hän saattaa mainita päätöksen alaisen asian sivulauseessa – ja saa luvan asialleen vaivihkaa, huomaamatta.
  • Hän antaa osittaista informaatiota, jonka varassa asia näyttää oikeutetulta ja oikealta  samaan aikaan, kun taustalla on asioita, joiden valossa asia on epäilyttävä.
  • Häntä on vaikea saada kiinni mistään, koska hän jättää mahdollisimman vähän jälkiä – tai jäljet ovat toisten tekemiä, jolloin hän itse on puhtailla vesillä.

Artikkelin kuva kuvaa erinomaisesti narsistisen ”armoitetun johtajuuden” hedelmää. Hedelmä on epämääräinen sekasotku, josta on vaikea saada otetta. – Oikeastaan juri tämä epämääräisyys on erinomainen narsistimittari.

1 Comments

Jätä kommentti